ΣΑΜΟΑ ΔΥΤΙΚΕΣ
Ανεξάρτητο κράτος της Ωκεανίας στην Πολυνησία.ΕΚΤΑΣΗ : 2831 χλμ.ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ : 164.000 κατ.ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ: Aπια ΓΛΩΣΣΑ : Επίσημη γλώσσα σαμοανική και η αγγλική.ΘΡΗΣΚΕΥΜΑ: Χριστιανισμός.ΝΟΜΙΣΜΑ: Το δολάριο της Σαμόα.ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΗ ΘΕΣΗ: Βρίσκεται στα βόρεια του Ειρηνικού Ωκεανού, όπου και βρίσκεται το αρχιπέλαγος της Σαμόα.ΠΟΛΙΤΕΥΜΑ: Προεδρική δημοκρατία στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 

Η Σαμόα αποτελείται από δύο μεγάλα νησιά, το Σαβάιι (1715 χλμ.) και το Ουπόλου (1127χλμ.). Τα νησιά έχουν ηφαιστιογενή προέλευση και περιβάλλονται από κοράλλια και από άλλα μικρότερα νησιά, όπως το νησί Απολίμα και το Μανόνο. Η οικονομία των νησιών βασίζεται στην γεωργία (μπανάνες, καρύδες, κακάο), στην κτηνοτροφία, στην αλιεία και στην επεξεργασία του ξύλου.

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Το αρχιπέλαγος της Σαμόα ανακαλύφθηκε το 1722 από τον Ολλανδό Γιάκομπ Ρόγκεβεεν και τον Ντε Μπουκαινβίλ, όπου και τα νησιά ονομάστηκαν “νησιά των θαλασσοπόρων”. Αργότερα άρχισε η Ευρωπαϊκή εισβολή από τους Γερμανούς, τους Aγγλους και στην συνέχεια τους Αμερικανούς. Το 1904 τα νησιά μοιράστηκαν ανάμεσα στις Η.Π.Α. και την Γερμανία. Το 1920 οι Δυτικές Σαμόα καταλήφθηκαν από Αυστραλιανά και Νεοζηλανδικά στρατεύματα , ενώ μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο τους αποδόθηκε διοικητική και νομοθετική αυτονομία. Από το 1991 οι κάτοικοι των νησιών της Σαμόα απόκτησαν το δικαίωμα ψήφου, το οποίο μέχρι τότε περιορίζονταν μόνο στις ομάδες των Ματάι.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr