ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Δημοκρατία της Σλοβενίας, που βρίσκεται στην Βαλκανική χερσόνησο.Εκταση: 20251 τ.χλμ.Πληθυσμός : 1.917.000 κατ.Πρωτεύουσα : Λιουμπλιάνα Γλώσσα : Σλοβένικη Θρησκεία : Καθολικοί Νόμισμα : Τάλιρο Σλοβενίας Σύνορα : Στα βόρεια συνορεύει με την Αυστρία και την Ουγγαρία, στα ανατολικά και στα νότια με την Κροατία, και στα δυτικά με την Ιταλία, όπου παρεμβάλλεται η Αδριατική θάλασσα. Πολίτευμα : Ήταν ομόσπονδη δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας.Το 1991 έγινε ανεξάρτητη προεδρική δημοκρατία με κοινοβούλιο που βασίζεται σε δύο νομοθετικά σώματα.

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ 

Το έδαφος της χώρας είναι κυρίως ορεινό και διασχίζεται από τις νοτιοανατολικές παραφυάδες της οροσειράς των Aλπεων και από τις Δειναρικές Aλπεις. Αλλά σημαντικά βουνά είναι το Τρίγκλαβ (2863μ), τα όρη Καραβάγκεν και Ποχόργε που περιλαμβάνουν τις κοιλάδες των ποταμών Μούρα, Δράβου και Σάβου. Το κλίμα είναι ημιηπειρωτικό με άφθονες βροχοπτώσεις. Οι μεγαλύτερες πόλεις είναι η Μάριμπορ, Τσέλσε, Κράνι, Γιεσενίτσε και Καποδίστρια. Εξαιτίας της σημαντικής της θέσης, η Σλοβενία ήταν η πιο αναπτυγμένη περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με μεγάλη βιομηχανική ανάπτυξη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η οικονομία της Σλοβενίας στηρίζεται στη γεωργία (σιτηρά, φρούτα και πατάτες), στην κτηνοτροφία, στην εκμετάλλευση των δασών των ορεινών περιοχών και του πλούσιου υπεδάφους της(άνθρακας, λιγνίτης, μόλυβδος, θείο, μερκούριο). Αξιοσημείωτη είναι η παραγωγή υδροηλεκτρικής και θερμοηλεκτρικής ενέργειας. Αναπτυγμένη είναι η βιομηχανία εξόρυξης και μεταλλουργίας. Υπάρχουν επίσης εργοστάσια επεξεργασίας ξύλου και χάρτου και υφαντουργίας. Αναπτυγμένος τέλος είναι και ο τουριστικός τομέας.

ΙΣΤΟΡΙΑ

 Η Σλοβενία εποικίστηκε από τους Σλοβένους το 6ο αιώνα. Αργότερα κυριάρχησαν οι Aβαροι και οι Βαυαροί και λίγα χρόνια αργότερα οι Γερμανοί φεουδάρχες. Το 1278 η Σλοβενία πέρασε στην εξουσία των Αψβούργων και το 1564 προσαρτήθηκε στην Αυστρία μέχρι και το 1918 που αποτέλεσε ομόσπονδο κράτος της Γιουγκοσλαβίας. Το 1991 διεκδίκησε την ανεξαρτησία της, ερχόμενη σε αντίθεση με την Σερβία και τα ομόσπονδα στρατεύματα της Γιουγκοσλαβίας. Η Σλοβενία αναγνωρίστηκε από την παγκόσμια κοινότητα το 1992. Την ίδια χρονιά εκλέχθηκε πρόεδρος της δημοκρατίας ο Κουτσάν της Ενωμένης Παράταξης (πρώην κομμουνιστές). Η Σλοβενία κατάφερε να μείνει έξω από τις εσωτερικές διαμάχες των υπολοίπων δημοκρατιών της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Από τον Ιούνιο του 1996, η Σλοβενία υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, της οποίας θα αποτελέσει οριστικό μέλος μέσα στο 2001.

 

Back Page        Home Page        Back Page
 Advertised by Ati Advertising on se.gr